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Abstract: 

Q. Do residential, commercial, industrial, or publicly-owned properties, that received 
asbestos-containing waste materials generated from "manufacturing" facilities (as that term 
is defined at 61.141) as "free fill" need to comply with the Asbestos NESHAP provisions 
promulgated at 40 CFR 61.145 and 61.151 and 40 CFR Part 61, Subpart A? 

A. The provisions of Part 61, Subpart A apply to all sources covered by the Asbestos 
NESHAP unless specifically exempted. Section 61.151 would apply to all properties as long 
as the asbestos-containing waste material was from a regulated manufacturer and was not 
deposited within the past year. The provisions at 40 C.F.R. 61.145 do not apply since soil is 
not considered a facility component or load-supporting structure. 

Letter: 

AIRBORNE EXPRESS DELIVERY


Philip J. O'Brien, PhD, Director

Waste Management Division

State of New Hampshire

Department of Environmental Services

6 Hazen Drive, P.O. Box 95

Concord, NH 03302-0095


Re: Application of NESHAP Regulations to Asbestos Contaminated Properties in and 

around Nashua and Hudson, NH 


Dear Dr. O'Brien:


This correspondence is a response to your letter, dated June 25, 1998, in which you 

request an applicability determination from EPA with respect to certain parts of the National 

Emission Standards for Hazardous Air Pollutants or "NESHAP" regulations, codified at 40 

CFR Part 61, Subparts A and M. Specifically, you have asked whether certain NESHAP 

provisions apply to various properties in New Hampshire that you maintain were 

contaminated by manufacturing wastes generated by the Johns-Manville Corporation. 

Based on information provided by you, we understand these wastes were incorporated into 

what had been offered by Johns-Manville as "free fill" and deposited for decades at 

residential, commercial, and other properties in the Nashua and Hudson, NH area 


Your inquiry pertains to the following regulatory requirements, each of which we address 

separately, below: 


1. 40 CFR 61.151 (Standard for inactive waste disposal sites for asbestos mills and 
manufacturing and fabricating operations); 2. 40 CFR 61.145 (Standards for demolition and 
renovation); and, 3. 40 CFR Part 61, Subpart A (General Provisions). 

Section 61.151 Based on the information you have provided, 40 CFR 61.151 would apply to 
the subject properties to which Johns-Manville transported asbestos- contaminated fill 
materials. Since the last waste disposal occurred more than a year ago for all of the sites 
and the source of the waste was Manville and its manufacturing operations, the sites fall 
within the definition of "inactive waste disposal site" at 40 CFR 61.141. With the application 
of Section 61.151 to the sites, any activities undertaken by owners and operators must be 
accomplished in compliance with those regulations, as each requirement applies, under the 
specific circumstances of the particular site. Those provisions include all or a portion of the 
following requirements: discharging no visible emissions, covering the waste materials, 
installing signs and fencing, implementing an EPA-approved alternative control method, 
providing written notification prior to disturbing wastes, and recording information in title 
documents. 

We understand that some of these requirements may seem burdensome when applied, for 
example, to individual, residential property owners or even some very small business 
entities. We note, however, that no such requirements should be triggered where activities 
are not undertaken to excavate or otherwise disturb asbestos. Therefore, the application of 
the requirements to any particular piece of property remains largely within the control of the 
owner or operator of the parcel (except, for example, where asbestos is disturbed due to 
weather conditions, floods, erosion, or the like). In addition, since excavation, digging, or 
other activities that disturb soil would not be regulated to the extent they did not involve 
asbestos materials, the importance of obtaining an accurate site survey cannot be 
overstated. For any site owner or operator, knowing precisely where asbestos waste is 
located on the property should provide an accurate indicator of when the requirements of 40 
CFR 61.151 apply. 

40 CFR 61.145 We believe the requirements of this section do not apply to activities 
involving the Johns-Manville waste buried on the subject properties since soil is not usually 
considered a facility component or a load supporting structure. Accordingly, digging, 
excavation, or other like activities that would disturb the asbestos waste would not be 
considered altering a facility component or wrecking or taking out a load supporting 
structure as contemplated by the definitions of "renovation" or "demolition" at 40 CFR 
61.141. Although some or all of the demolition and renovation requirements might apply to 
activities at or in industrial, commercial, municipal, or multi-residential (i.e., greater than 4 
units) facilities contaminated by Johns-Manville wastes, such application would be the result 
of other demolition or renovation activities not involving the Manville wastes located in soils, 
exclusively. 

40 CFR Part 61, Subpart A (General) The general provisions of the NESHAP regulations 
apply to all sources covered by any portion of the NESHAP regulations, unless specifically 
exempted. No such exemption applies to these sites under Section 61.151 or otherwise 
under Part 61 and, accordingly, Subpart A of the Part 61 regulations applies. While we are 
aware that the application of this Subpart to some activities at or on certain smaller parcels 
arguably may stretch the original intent of the requirements within Subpart A, as a legal 
matter, the sites are not exempt and, thus, the regulatory requirements apply to regulated 
activities occurring on the subject properties. 

I hope this letter clarifies our position regarding the application of federal NESHAP 
regulations to asbestos wastes located at the above-referenced properties. Note that the 
representations set forth in this applicability determination are intended solely as guidance 
on issues of applicability, not enforcement. This guidance is offered based on the specific, 
limited facts you have presented and does not represent final Agency action, is not binding 
on EPA, and does not create any enforceable rights, substantive or procedural. EPA 
Headquarters representatives, including contacts within the Office of Enforcement and 
Compliance Assurance and the Office of Air Quality Planning and Standards, have 
reviewed and concurred on this determination along with legal and technical 
representatives within the Office of Environmental Stewardship, EPA Region 1 (New 
England). 

If you have any further questions or concerns about this matter, please do not hesitate to 
contact the Regional NESHAP Coordinator, Wayne R. Toland, in the Air Technical unit at 
(617)565-3260. For legal matters, contact Senior Attorney Hugh W. Martinez in the 
Regulatory Legal Office, at (617)565-4526. 

Sincerely yours, 

| s | 

John P. DeVillars, Regional Administrator 
EPA Region 1 - New England 

cc: Pamela Sprague, NH DES 


